Schoonmaken Werkomgeving

Schoonmaken Werkomgeving – Een schone woon- en werkomgeving heeft een grote invloed op ons dagelijks leven. Dankzij de professionele schoonmaak is het Schoonmaken Werkomgevingbijvoorbeeld prettig werken in een schoon kantoor. Door de schoonmaker overdag te laten werken en als hospitality-medewerker in te zetten, creëer je een gastvrije omgeving waarin het personeel prettig werkt en die continu schoon kan worden gehouden. Een net geklede hospitality-medewerker dient als uithangbord van het bedrijf en zal ook zo worden beschouwd door klanten en medewerkers. Daarnaast zorgt de aanwezigheid van de schoonmaker ook passief voor een schonere werkplek. Wanneer medewerkers weten dat er een schoonmaker rondloopt, zijn ze minder geneigd om rotzooi te laten slingeren of bijvoorbeeld kruimels op de grond te gooien.

Wat is een schoonmaker?
Een schoonmaker is iemand die beroepsmatig een ruimte schoonmaakt, van huizen en kantoorgebouwen tot openbare ruimtes. Een schoonmaker die binnen werkzaam is, wordt ook wel interieurverzorger of -verzorgster genoemd.

Wat doet een schoonmaker?
Schoonmakers verrichten schoonmaakwerkzaamheden in bijvoorbeeld huizen, kantoorruimtes, scholen, ziekenhuizen, uitgaansgelegenheden, hotels en op plekken in de openbare ruimte als pleinen, stoepen, stations en straten.
Afhankelijk van de plek waar ze werkzaam zijn, verrichten ze meestal meerdere van de volgende werkzaamheden:

 • De vloer vegen, dweilen en schrobben (eventueel met schrobmachine)
 • Stofzuigen
 • Meubilair afstoffen
 • Meubilair poetsen met een klam vochtige doek
 • De prullenbak legen en schoonmaken
 • Keuken en sanitair reinigen
 • Ramen en spiegels ontvetten en schoonmaken
 • Inschatten van te gebruiken hulpmiddelen
 • Informeren van leidinggevenden wanneer reparaties nodig zijn
 • Bijhouden van administratie (bijvoorbeeld schoonmaakrooster)
 • (Eenvoudig) onderhoud uitvoeren aan schoonmaakapparatuur

Schoonmaken Werkomgeving

Schoonmakers in bijvoorbeeld fabrieken en industriële werkruimtes houden zich vaak bezig met het reinigen van machines en apparaten. Schoonmakers in hotels hebben naast de schoonmaakwerkzaamheden ook taken als het opmaken van bedden en het vervangen van handdoeken.

Waar werken schoonmakers?
Schoonmakers zijn vooral werkzaam in kantoorgebouwen, woningen en op andere plekken waar veel mensen komen, zoals stations, vliegvelden, uitgaansgelegenheden, voetbalstadions, schoolgebouwen en pretparken. Collega’s met wie ze in aanraking komen zijn bijvoorbeeld facilitair managers, huismeesters, beveiligers, nachtportiers en receptionisten.

Hoe word je schoonmaker?
Hoewel een diploma vaak niet nodig is om te beginnen als schoonmaker, zijn er opleidingen op het gebied van schoonmaak. Het SVS, gevestigd in Capelle aan den IJssel, is het landelijke opleidingsinstituut voor de schoonmaakbranche.

Cleaning Partners International V.O.F. – Als schoonmaakbedrijf in de reinigingsbranche met meer dan 25 jaar ervaring. Schoonmaakbedrijf  – Glazenwassers – Gevelreiniging